Black Tie – Ghidul complet pentru o ținută de ceremonie elegantă

Există foarte multe evenimente, indiferent că vorbim de petreceri, conferințe, gale sau nunți, unde vei regăsi ca dresscode denumirea de „black tie”. „Black tie” este una dintre cele mai elegante ținute pe care un bărbat le poate purta (bine, fie, a doua, după white-tie) la eveniment și totuși este unul dintre cele mai greșit înțelese dress code-uri, mai ales în România.

Așadar, la o pauză de cafea la iTUX, ne-am gândit să scriem un ghid care să detalieze exact cum trebuie să te îmbraci la „black tie”.

Black Tie – de la A la Z

Sacoul

Sacoul este probabil cea mai importantă piesă din orice ținută, indiferent de dresscode. De aceea trebuie să acorzi o atenție sporită atunci când alegi sacoul. Știm cu toții ce ușor poate strica întregul aspect al ținutei un sacou ales greșit, o mărime prea mare ori unul care ne strânge și nu ne oferă nicio libertate de mișcare, cu mânecile de la sacou care atârnă sau cu umerii complet pe lângă corpul nostru.

Un sacou pretabil pentru „black tie” este sacoul de culoarea negru sau albastru închis, cu reverele îmbrăcate în mătase neagră. Noi îți recomandăm modelul la un singur nasture, cu două șlițuri la spate pentu o lejeritate mai mare.

Rever Șal: The „Navy Blue”

Rever Ascuțit: The „New 007”

 

„Revere? Cum să fie reverele?” probabil te întrebi acum. Este simplu, pentru black tie ai două variante recomandate: reverul ascuțit sau reverul șal. Reverul ascuțit este variantă mai avangardistă și mai modernă, în timp ce reverul șal este reverul clasic de ceremonie. Dacă porți un iTUX înseamnă că îți place inovația, de ce nu ai alege un rever ascuțit?

„De ce mătase pe rever?” Aduce o notă de eleganță ținutei și atrage privirile. În același timp, începe să câștige teren trendul cu reverul realizat din același material precum sacoul, fiind un „personal touch” adus ținutei, respectând în același timp rigoarea „black tie”.

„Fără Șliț? Cu un singur șliț? Două șlițuri?” Deși denumirea te trimite la pantaloni, aici este vorba de „tăieturile/crăpăturile” sacoului la spate. Varianta extrem de formală cere un sacou fără niciun șliț dar nu este cea mai comfortabilă opțiune. Ținând cont că suntem într-o era a vitezei și a mobilității, ni se pare corect să vă recomandăm un sacou cu două șlițuri la spate, care permite astfel un acces ușor la buzunare.

„Ah, de nasturi aproape am uitat!” Nu îți face griji, se mai întâmplă! La nasturi este simplu: ori în ton cu materialul ori îmbrăcați în același material în care am ales să îmbrăcăm și reverele.


Pantalonii

La pantaloni discuția este mult mai restrânsă, neavând atât de multe opțiuni cu care să ne jucăm! Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii atent când îți alegi pantalonii! Este păcat să fie totul ok la sacou iar pantalonii să fie cu 10cm mai lungi decât trebuie sau să vină pe tine extrem de largi. Estetic este greșit și este păcat!

„Bun, am ales sacoul! Ce pantaloni să purtăm?” În majoritatea cazurilor, pantalonii trebuie realizați din același material precum sacoul, să fie o unitate vizuală. În cazul în care sacoul are un material texturat (precum ținuta noastră, 007) atunci se poate alege dintre un pantalon identic ori unul simplu uni, pentru o ținută din două piese aparte. Dacă dorim un plus de eleganță, putem opta pentru o pereche de pantaloni cu vipușcă pe lateral (în caz că ai ridicat o sprânceană acum, vipusa este bandă de 2-3cm lățime, din mătase neagră ce se aplică peste cusătura din lateral a pantalonilor).

„Până unde ridic pantalonii?” Când vii la o probă, noi îți recomandăm să porți pantalonii în poziția lor firească, pe șold, nici prea ridicați dar nici precum o pereche de blugi. De ce insistăm asupra acestui lucru? Pentru că atunci când sacoul închis, cămașa să nu fie vizibilă între părțile din față ale sacoului și betelia pantalonilor.

„Pentru birou am o pereche de pantaloni cu manșetă! Îi pot purta?” Știm că pantalonii cu manșetă sunt la modă dar pentru o ținută elegantă, black tie, este recomandat să NU porți pantaloni cu manșetă! Kind reminder.


Cămașa

Știu că prima reacție este „Am o cămașă albă pe acasă, am rezolvat!” dar să știi că deși vorbim tot de o cămașă albă (nu este recomandat DELOC să porți o altfel de cămașă la un black tie) sunt câteva elemente care vor face diferența. Acea diferența între încă un invitat la petrecere și acel invitat la petrecere.

„Am auzit la cineva de cămăși cu plastron. Ce e acela?” Plastronul este bucată de material care se adaugă pieptului cămășii, de regulă pe jumătatea lungimii (deși se poate opta și pentru un plastron pe toată lungimea pieptului) pentru un plus de eleganță. Avem două variante aici: varianta structurată (denumit uneori „fagure”) sau cel în dungi (unde material este cusut astfel încât să dea impresia de valuri verticale).

Plastron Fagure

Plastron Dungi

 

„Ce nasturi să aibă cămașă?” Aici avem 4 variante, dar nu te speria, le explicăm imediat. În primul rând trebuie să te decizi dacă preferi o cămașă cu fentă ascunsă sau nu. Ce înseamnă asta? Dacă fenta (bucata de material pe care sunt nasturii) este acoperită de o bucată suplimentară de material, ascunzând astfel nasturii sau nu. Dacă optezi pentru o fentă ascunsă singurul nasture vizibil este cel de la guler, care ulterior este acoperit de papion. Dacă preferi să ai nasturii la vedere, atunci poți opta între nasturi standard (albi sau negri) sau nasturi din piatră (la fel, albi sau negri). P.S.: Dacă vrei într-adevăr să respecți la literă dress code-ul, atunci vei folosi butoni pentru cămașă, care se folosesc precum cei de la manșetă dar pentru piept.

„Am văzut la Gordon Gecko cămăși cu butoni, e ok să port?” Este și recomandat, la o ținută black tie să alegi o cămașă ale cărei manșete să fie pentru butoni (french cuff, li se mai spune). Aici ai o libertate mult mai mare, față de restul articolelor din ținută! Poți alege butoni cu piatră roșie, poți alege o pereche model împletit din argint și așa mai departe.

„Cum se numește gulerul acela, cu 2 aripioare?” Este gulerul pentru papion, numit uneori și „guler rândunică”, fix din cauza celor 2 aripioare. Bun, acum revenind la seriozitate! Pentru o ținută black tie este recomandată cămașa albă, cu plastron și guler papion, unde breteaua papionului este ascunsă ochiului de o bucată  de material, pe spatele gulerului. Dacă nu te simți comfortabil cu un astfel de guler, poți opta oricând pentru un guler clasic! Sunt ok amândouă, pentru un astfel de dresscode!

Ținută Cravată

Ținută Papion

Tinuta Black Tie - Black Tuxedo

Papionul

Da, o ținută black tie implică un papion negru! Niciun caz cravată! Acum discuția este împărțită între cele două tipuri de papion: manual și cel cu închizătoare. Elita îți va recomanda întotdeauna un papion manual, pe care să ți-l legi tu, având la dispoziție ghiduri, tutoriale. Există diferite metode prin care îl poți lega, fiecare rezultând într-un alt aspect vizual al papionului.

Și nouă ne-ar plăcea să îți recomandăm acest model, dar ne putem imagina ce emoții poți avea în ziua nunții sau a evenimentului și nu știm dacă stresul papionului este ceva bun! 🙂 De aceea la noi vei găsi amândouă tipurile de papioane și putem alege împreună unul potrivit pentru tine!

Papionul Manual (self-tie)

Papionul Clasic

Tinuta Black Tie - Black Tuxedo

 

Pantofii

La pantofi, alegerea este extrem de simplă, atât timp cât știm să alegem orice pereche de culoare neagră și nu dorim să intrăm în detalii! Aria de selecție a pantofilor pentru o ținută black tie este extrem de largă. Putem vorbi de pantofii „formal pump/opera shoes”, treapta cea mai înaltă a pantofilor eleganți, dar considerăm aceste modele prea mult pentru orice eveniment ce are loc în România.

Apoi, intrăm în gama pantofilor pretabili pentru evenimentele noastre, fie că vorbim de un model „derby” sau „oxford„! Aici intervine și preferința ta, dacă îi dorești să fie lăcuiți, mați ori ceva intermediar! Atât timp când este negru și au un aer stilat, orice model de pantofi este potrivit pentru o ținută black tie.

Accesorii și detalii

Am reușit să te îmbrăcăm potrivit pentru un black tie! Tot ce mai rămâne de făcut este să te accesorizam. În primul rând, îți lipsește o batistă de buzunar. Regula este simplă: batista albă! Tu decizi cum preferi să o aranjezi în buzunarul de la piept! Noi suntem fanii modelului „president”, unde se vede doar o bucată de 1 centimetru din batistă (dă puțin scroll mai sus și poți înțelege la ce ne referim în poza pentru papionul clasic).

Dacă dorești să porți ceas, la o ținută black tie să știi că este un subiect încă discutabil în lumea modei. Regula clasică spune că nu se poartă ceas la o ținută de seară, implicit black tie, dar secolul XXI și-a pus amprenta și a început să fie acceptat. În schimb, trebuie să ai grijă la ceasul pe care îl alegi la o astfel de ținută: cureaua să fie neagră, cadranul să fie în aceeași culoare cu butonii (este greșit estetic să ai ceas cu cadran auriu și butoni argintiu) și să fie un ceas subțire, pentru a intra fără probleme sub manșeta cămășii.

De asemenea, trebuie să ne facem datoria să menționăm și brâul, ca parte a unei ținute black tie, deși a devenit „opțional” în ultimii ani.

Alte accesorii opționale pentru o ținută black tie sunt bretelele și un accesoriu decorativ de pus la butoniera sacoului (pe reverul din stânga, excluzând sacourile cu rever șal din mătase).


Tinuta „The Paisley Master”

Tinuta „The Burgundy Lord”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.